Nieuws en mededelingen

Verslag Jeugd vis cursus 2021.

Ook dit jaar heeft de jeugd afdeling van HSV ons belang weer een jeugd vis cursus gehouden. Met tien opgave’s gingen we met veel goede moed de eerste cursus avond in. Helaas maar vijf kinderen die er ook daadwerkelijk waren maar dat mocht de pret niet drukken.

We begonnen deze avond met een algemene uitleg over vissen en wat er al niet nodig is een even lekker te gaan vissen. Er waren diverse hengels en andere spullen uitgestald om te laten zien wat je nodig hebt om een tuigje te maken / voer te maken enz enz. Ook had Brandon Kanon zijn wedstrijd set neergezet om te laten zien wat je nodig hebt tijden de grote wedstrijden.

Het tweede gedeelte zijn we bezig geweest met het maken van knopen. Want hoe kun je een tuigje of onderlijntje maken als je de knopen niet kent. We begonnen met de dubbele lus knoop en dit ging iedereen met wat hulp van Brandon en Jeroen redelijk snel goed af. Hierna verder gegaan met het leren aanzetten van een haakje.

Dit was aan het begin voor een aantal vissertje toch wel moeilijk maar aan het eind van de avond is het iedereen wel gelukt. Twee cursisten konden de haakknoop al  maar deze kregen de opdracht om een haakje 20 en 22 aan de lijn te maken.
Met enige oefening is dit deze jongens gelukt.

De tweede avond stond in het teken van het maken van een tuigje. Door Jeroen werd uitgelegd en laten zien dat er verschillende soorten en maten dobbers zijn. Tevens liet hij zien waar welke dobber het beste gebruikt kan worden.

Alle kinderen kregen alle maal een mooie dobber en een tuigplankje met vijf meter snoer erop. Hierna de dobber aan de lijn maken en het lood monteren. Dit werd een lastig karweitje door de erg kleine loodjes die we eraan gingen maken.

Tussentijds steeds weer even de dobber in de pijlkoker laten zakken om te kijken of de dobber al goed stond en dan weer loodjes toevoegen of verwijderen. Als de dobber goed stond was de keus om te kiezen om er een haakje aan te maken of een lusje voor een onderlijntje. Het was een mooie enerverende avond met zeer tevreden Vissertjes.

De derde en laatste avond hadden we twee leuke items om te doen. De eerste was onder leiding van Brandon het onthaken van een vis. Hiervoor hadden we kunstvisje en lijntjes met een haakje eraan.

Ook het onthaken van een vis die de haak heeft ingeslikt kwam aan bod. Hiervoor kregen alle kinderen een key cord met haken steker die ze ook mochten houden. Na enig oefenen kregen alle vissertje het voor elkaar om een vis op de goede manier te ont haken.

Het tweede item deze avond was het maken van lokvoer. Eerst werd er uitgelegd door jeroen dat er heel veel verschillende soorten voer op de markt zijn. Het door ons gebruikte voer was het voorn voer van evezet. Dit was geheel belangeloos gesponsord  door LIVING HENGELSPORT en MORE uit Zutphen.

Jeroen had al wat voorbereid om te laten zien wat de werking is van het voer en daarna werd er lekker zelf voer gemaakt. Steeds een beetje meer water erop tot je een goede bal kon maken die goed in elkaar bleef zitten. Hierna het voer nog even door de zeef om het af te maken en in een zakje doen om het mee te nemen naar huis.

Aan het einde van deze laatste avond kregen alle deelnemers nog een leuke gevulde goody bag met spulletjes die je nodig hebt als je gaat vissen. Tevens nog een zakje voer die gesponsord werden door Living hengelsport en More uit Zutphen. ( DANK JE WEL)

Na deze derde en laatste dag zijn we nog een avondje gaan vissen aan het Rondeel. Met vier kinderen die mee visten werd het een leuke en gezellige avond. De kinderen lieten zien dat de cursus leerzaam is geweest. Zo kon je zien dat er goed werd onthaakt en ook de hakensteker op de goede manier werd gebruikt.
Met een totaal aantal van 22 vissen was dit een erg leuke avond.

Dit gaan we  zeker vaker doen om de vissers enthousiast te houden.

Namens de organisatie,
Brandon en Jeroen